Naposcsibe, napos gyöngyös eladó, csirke, házi csibe a vésztői keltetőből

Üdvözlöm a vésztői baromfi keltető oldalán, ajánlatunk: hagyományos háztáji fajták, farm fajtaváltozatok, vörös, sárga, tarka, kendermagos, kopasznyakú, tojó, vörös és fehér húshibrid naposcsibe rendelhető

Őshonos fajtákkal megegyező színeket válogathat Farm fajtáinkból

2005-5_fogolyszinu_tyuk.jpg

 

FOGOLYSZÍNŰ MAGYAR TYÚK

FAO adatok szerint az összes ismert házityúk-fajta száma megközelíti a 600-at, és ennek mintegy kétharmadát a kihalás veszélye fenyegeti. A géntartalékok jelentős részének helyzete a fejlett országokban kritikussá vált. A tyúkfajták biológiai változatossága (biodiverzitása) a fejlődő országok hagyományos baromfitartásának és a fejlett világ alternatív, ökológiai típusú baromfitenyésztési rendszereinek, génmegőrzési programjainak fennmaradásától és fejlődésétől függ. Magyarországon elsősorban a régi magyar baromfifajták alkalmasak az ökológiai típusú tartásra, elsősorban azért, mert kialakulásuk, honosulásuk során alkalmazkodtak hazánk környezeti, éghajlati és tartási viszonyaihoz, évszázadokon keresztül a vidéki táj és az állattenyésztési kultúra részét képezték, ráadásul kiváló, újkeletű szóval: prémium minőségű terméket szolgáltatnak. 

A fogolyszínű magyar tyúk: A tojó alapszíne az egész testre kiterjedően barna, hasonlít a fogoly színéhez. Finom rajzú tollazata a mellen vöröses, a nyakon, vállon és háton (a nyeregtollakon) sárgás, a test hátsó részén és a hason szürkés árnyalatú. A farok és a szárny evezőtollai feketék vagy sötétbarnák. A nyaktollakon fekete, keskeny csíkok láthatók, úgyszintén a mell-, hát- és szárnytollakon is keskeny, barna sávokból álló a toll körvonalához hasonló rajz található (rajzolt toll). A kakas nyak- és nyeregtollazata aranysárga, piros árnyalattal. A nyak- és nyeregtollak hosszában vékony, fekete csík látható. A fej tollazata narancsvörös, a nyereg, a váll és a hát felső része barnáspiros, a mell, a has és a combok fedőtollai pedig feketék. A kakas sarlófaroktollai szintén feketék, zölden zománcolt árnyalattal. Csibéik pelyhezete középbarna, világosabb tarkázottsággal élénkített, vadmadárszerű színeződésű. Tojásaik színe a többi magyar tyúkfajtához hasonlóan világosbarna vagy barna.

 

kendermagos_erdelyi_kopasznyaku_tyuk_0.jpg   Edélyi kopasznyakú,

 kopasz2.jpg 

Az erdélyi kopasznyakú tyúk:

Az erdélyi kopasznyakú tyúkra jellemző, hogy nyaka és részben a melle, valamint hasi része is tollatlan. A fejtetőn szintén kevés toll található. Sokféle színváltozatban fordult el ő, korábban legelterjedtebb a fehér volt. Testalkata hasonlít a magyar tyúkéra, de annál nagyobb törzsű, hosszabb és tojásdad alakú, melle kerek mint a vadmadaraké. Szárnya hosszabb és hegyesebb. Súlya a magyar fajtákéval azonos, a kakas 2,50–3,00, a tojó 2,00–2,30 kg.

Az erdélyi kopasznyakú tyúk fajtákat a 20. század els ő felében még elsőrendű gazdasági tyúkként tartották nyilván. Rendkívül edzettek, erősek és ellenállóak. Gyorsan fejlődnek és gyorsan tollasodnak. Számukra megfelelő környezetben kitűnő tojástermelők, tojásaik súlya a 70g-ot is meghaladhatja. A tojások általában barna- vagy krémszínűek, de előfordulnak fehérhéjúak is. Kotlási hajlama gyenge. Egyes vidékeken kiváló téli tojóként tartották számon. Gödöllőn az 1950-es évek elejétől sárga, kendermagos és fehér színben nemesítették. Mai génbanki állományainkban fehér, fekete és kendermagos színben, önálló fajta- vagy színváltozatként őrizzük és szaporítjuk. Fajta- vagy szín változatok: A kopasznyakú erdélyi tyúkot fekete, fehér és kendermagos színben tenyésztik. Mindhárom változatra jellemző , hogy az arc, áll- és füllebeny, a taraj és a fej (különösen annak hátsó része) a kakasnál vérpiros, a tojónál – kivéve a fej hátsó részét, mely mindig vérpiros – kissé halványabb árnyalatú. Kívánatos, hogy minden színváltozat, de különösen a fekete kopasznyakúak szeme narancspiros és igen tüzes legyen. A sötét szem kerülendő , mert ázsiai jellegre vall. A fekete, egészen sötétszínű kopasznyakúak csőre sötét palaszínű . A többi, világosabb színváltozaté fehér, sárga, vagy test- azaz rózsaszínű . A fekete kopasznyakúak, láb- és lábujjszíne sötét palaszínű . Eredetileg a fehér és a kendermagos tollazatúaké hús-, vagyis test- azaz rózsaszínű volt, az 1932. évi leírás szerint a sárga láb, mint lényeges hiba, kifogásolandó volt (a nemesítés eredményeként ma már elfogadottnak tekinthető)

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 67
Tegnapi: 167
Heti: 940
Havi: 2 435
Össz.: 795 404
Oldal: Őshonos magyar fajták
Naposcsibe, napos gyöngyös eladó, csirke, házi csibe a vésztői keltetőből - © 2008 - 2017 - csibekelteto.hupont.hu