Naposcsibe, napos gyöngyös eladó, csirke, házi csibe a vésztői keltetőből

Üdvözlöm a Vésztői Baromfiudvar Családi Gazdaság oldalán, ajánlatunk: hagyományos háztáji fajták, farm fajtaváltozatok, vörös, sárga, tarka, kendermagos, kopasznyakú, tojó és vörös húshibrid naposcsibe rendelhető

Kezdődik a szárnyas aprólékok letelepítése, ezért egy technológiai alternatívát szeretnék mutatni, amellyel eredményesebben tudnak a betegségek ellen védekezni.

Talán az egyik legfontosabb, hogy ismert regisztrált helyről vásároljanak baromfit, amely rendelkezik állatorvosi igazolással, amelyen fel vannak tüntetve, hogy a madarak milyen kezelésekben részesültek.

A keltetőből, csak baromfipestis ellen vakcinázott(„lefujt") egyedek kerülhetnek ki! Nem kötelező viszont sok problémát okozhat a Marek betegség, ezért érdemes Marek ellen vakcinázott egyedeket vásárolni. A napos baromfit érdemes kezelni vitaminokkal, valamint speciális készítményekkel gyéríteni a szalmonella, valamint E.coli fertőzöttséget. Ezeket a betegségeket baktériumok okozzák és napos korban nagy veszteségeket képes okozni, mely hasmenéssel kezdődhet, de előfordulhat tünet nélküli elhullás is.

 Fontosnak tartom a vitamin és szelén pótlását tekintve, hogy a gyors fejlődés miatt a takarmányban található mennyiség kiegészítésre szorulhat. A jó vitamin ellátottság nagyobb ellenálló képességet eredményez az állományban.

A következő fenyegetést a Gumboró  betegség okozhatja, mely ellen mára már több védekezési lehetőségünk van. A betegség a csirkék, immunrendszerét betegíti meg, ez által a védekezőképesség nem megfelelő, így gyengébb fertőzések is elhullással járhat. Az állomány 75%-a is megbetegedhet, és 30-50%is elpusztulhat! Fontos a betegség elleni védőoltás, amely a keltetőben is megtörténhet, ebben az esetben 4 hetes korban javaslok egy ismétlő itatást. Ha nem kap a keltetőben védőoltást akkor 14 és 28 napos korban kell itatásos vakcinázást végezni az állományban,

21 napos korban a baromfipestis elleni vakcinázást, melyet a keltetőben kapnak meg kell ismételni a védőoltásokat az állatorvosuknál kaphatják meg!

Ez után ismét vitamin és szelén kiegészítés javasolt.

6 hetes kor után érdemes a bélférgek ellen is kezeléssel védekezni, mivel a paraziták okozhatnak máj, tüdő és bélgyulladást, valamint a takarmányértékesülés rossz hatásfoka is kárt okozhat! A kezelést érdemes havonta elvégezni fertőzöttség esetén.

Ezeken kívül is még számtalan betegség fenyegeti állományukat, viszont nem szabad megfeledkezni arról, hogy a betegségek kezelésére használt szereknek van élelmezési várakozási ideje!! Ez azt jelenti, hogy bizonyos ideig a kezelés után az állat húsa, tojása emberi fogyasztásra alkalmatlan, az az embert megbetegítheti, különösen a gyermekeket.

Ezért a kezelésekben kérjék ki állatorvos véleményét, hogy mind állataik mind önök egészségesek maradjanak!

Javasolt program:

1-3 napos kor szalmonella és E.coli gyérítés

4-8 napos kor Vitamin pótlás(ADE)

10-14 napos kor szelén pótlás

14. nap Gumboro I (kivéve, ha keltetőben megkapta)

18-20 napos kor szelén kiegészítés

21 napos kor Baromfipestis elleni ittatás!!!

22-28 napos kor vitamin kiegészítés (aminósavas!)

28 napos kor Gumboro II. Minden esetben!!! Ha kapott a keltetőben akkor is!

42 napos korban féregtelenítés majd havonta ha fertőzött!

Tojástermelés alatt 2 hetente aminósavas vitamin kiegészítés a kannibalizmus, és tojásevés kivédésére, valamint a termelés fokozása miatt!


Forrás:  Dr. Vajna Zsolt állatorvos


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 247
Tegnapi: 332
Heti: 957
Havi: 6 590
Össz.: 1 029 521
Oldal: Betegségek elleni védekezés
Naposcsibe, napos gyöngyös eladó, csirke, házi csibe a vésztői keltetőből - © 2008 - 2020 - csibekelteto.hupont.hu